Следвайте Гласове в Поведението и действията на служебния министър на културата

...
Следвайте Гласове в Поведението и действията на служебния министър на културата
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър обвини Велислав Минеков в политически натиск за назначения

Следвайте " Гласове " в 
Поведението и дейностите на служебния министър на културата Велислав Минеков основават усещането за персонална негова интервенция в абсурда с Народния спектакъл. Това съобщи Васил Василев, шефът на НТ " Иван Вазов ", пред парламентарната комисия по културата и медиите, поканен точно поради спора сред основния режисьор Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Скандалът стана обществено прочут, откакто Морфов нашари с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай " вратата на Кръстева в театъра.
Така Василев реагира на думите на Минеков, определил спора като " война, която води до тежък прелом ". 
Две оставки има в Народния спектакъл - на Захари Карабашлиев, който към този момент е напуснал, и на Явор Гърдев, с който текат диалози и е в тримесечно предупреждение. Това сподели шефът на Народния спектакъл Васил Василев, който бе на чуване в Комисията по просвета и медии в Народното събрание.

Оставки на пиара и шефа няма да има на този стадий, стана ясно от думите на самия Василев. Коментарът му е след абсурда с назначената за пиар в Народния спектакъл - пиарката на Движение за права и свободи Велислава Кръстева. По проблема работи вътрешна комисия.

По време на съвещанието на комисията шефът прочете специфична декларация във връзка абсурда. От нея стана ясно, че върху Васил Василев е оказван политически напън за назначения посредством шефовете на културни институти от страна на служебния министър Велислав Минеков.
" Не желая да върша лустрации, политически назначения в Народния спектакъл няма, назначения стават единствено от мен и няма друга форма на напън ", безапелационен бе в отговор на въпрос той.
По абсурда с Велислава Кръстева шефът разяснява, че " персонален спор е трансфорат в политически ", а тя е поканена на длъжността поради добър метод и целенасоченост. Александър Морфов, основен режисьор на театъра, също не поставял условия за партийна и политическа принадлежност.
Василев разказа, че е бил " стъписан от спора сред двамата ", той обаче е обезпокоен от персоналната интервенция на служебния министър на културата Велислав Минеков в театъра.
" Минеков се пробва да кадрува в националните културни институти - не съм планувал численост за политкомисари, няма по какъв начин да извърша броя, както той го прави в НДК ", се споделя в декларацията на Васил Василев.
От името на артистите Валери Йорданов показа зов, в който се споделя, че " нещата в Народния спектакъл не са по този начин, както наподобяват в профил и желаят да се прекъсне нападението върху Александър Морфов и върху институцията Народен спектакъл ".
" Защо допуснахте тази среда да стане по този начин отровна? Какво направихте вие, с цел да предотвратите този спор и може ли политиката дотам да изкривява по този начин тази среда? Не може политическите ползи да са над културните ", попита зам.-председателят на " Демократична България " Стоян Михалев.
Като отговор Василев подреди хронологично случилите се събития. Обясни, че откакто е определен за шеф на театъра, е наел няколко индивида, които да осъществят замислената от него стратегия. По думите му Александър Морфов е поканен освен да възвърне досегашни постановки, само че и да поеме позицията на основен режисьор. Велислава Кръстева от своя страна е наета поради целеустремеността си и методът ѝ за показване на хрумвания. Нито Морфов, нито Кръстева са дали поръчки за политическите си възгледи, сподели още Василев. Това е и повода той да е стъписан от зародилите пререкания.
На чуването в Комисията по културата и медиите участваха и актьорите Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, който е ръководител на Съюза на артистите.
Работните заплати в бранша са унизително и цинично ниски, сподели Христо Мутафчиев. Според него бюджетът на театрите би трябвало да бъде повишен, с цел да може заплатите на артисти и чиновници да преминат от минимални на най-малко 1700 лева
Той възрази и на предлагането на някогашния шеф на театрални изкуства и в този момент основен специалист в Министерството на културата Елиянка Михайлова междинното нарастване на единния разходен стандарт да бъде 20%. От Министерството на културата обаче ще се вслушат в представителите на театралните изкуства, тъй като те най-добре знаят какво им е належащо, добави още Михайлова.
Що се отнася до европейския стандарт за театралните изкуства - подобен у нас няма, сподели шефът на Народния спектакъл Васил Василев. Дори НТ " Иван Вазов " не дава отговор на условията. Освен това в България няма компании, които да поддържат театралната машинизация, добави той.
Според депутата от ГЕРБ Тома Биков културата на театралните изкуства би трябвало да се промени напълно, а единственото, с което се е справил предходният министър, е да разпредели 30 млн. лева за два месеца. Биков предложи да има нарастване на приходите в бранша с 50% за тази година и още толкоз за идната. " Вече уредих това предложение в нашата партия и тя ще го поддържа без значение какво е държавното управление ", сподели Биков.
Същевременно той посъветва актьорите от Народния спектакъл да не чакат, че проблемите им, свързани със абсурда, ще се разрешат в Народното събрание, там ще се задълбочат.

Източници: news.bg, " 24 часа "
 
 
 
 
 
 
 
 
24 Ное 20221224 Ное 20221524 Ное 20229124 Ное 202260624 Ное 202215024 Ное 20221663КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022228419 Ное 202272918 Ное 2022219224 Sep 20222937
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР